Пръскане на дървеници - научете повече за вредителите

Дървеницата в леглото (на латински Cimex lectularius) е специален вид инсект, който буквално изсмуква кръвта ни, докато спим. Всъщност от името става ясно, че местообитанието на такива насекоми е самото човешко легло.

Ако сега четете това, защото търсите начин да се справите с вредителите, то добре е да знаете малко повече за тях като насекоми. Познанията ще са от полза при пръскане на дървеници в дома.

Прилики и разлики с останалите насекоми в дома

Ако други паразити, които често живеят в жилища на хора, например хлебарки, мравки и молци, вредят на човек, като развалят хранителните запаси и дрехи, а също и предизвикват отвращение, тогава дървениците уронват директно най-святото нещо - съня и почивката на човек. Следователно фактът, че хлебарки тичат около масата, а молците влизат в шкафовете и нападат дрехите ни и на това можем да издържим с години, то за неспокоен сън и неприятни ухапвания по тялото, които не само сърбят, но и изглеждат грозно - едва ли има смели, които да издържат повече две или три неспокойни нощи.

Ухапвания от дървеници. Реална заплаха за здравето?

Към днешна дата в многобройни проучвания е установено, че епидемиологичните рискове от дървеници не присъстват! Тоест, все още не е регистриран нито един случай, когато дървеница е заразила човек с ухапването си, нито такава е пренесла бактериална или вирусна инфекция.

Учудващ е само факта, че самите дървеници са носители на патогени на различни заболявания, но никой от тези вируси и микроорганизми не се предава на жертвата, чрез ухапване. Тук ще попитате, каква е уловката?

За пореден път Природата изненадва със своята мъдрост - в процеса на еволюция паразитите са разработили специална стратегия – на колкото по-малък риск е изложен на домакина, толкова повече са шансовете на насекомото да запазят основния източник на храна. В крайна сметка, ако разпространят смъртоносна инфекция, тогава самите те рискуват да останат, без храна.

Рано да се отпускате с успокоение!

Това, защото въпреки, че ухапването от дървеници не е живото застрашаващо, може да предизвика някои проблеми. Те се свеждат до:

  • Алергична реакция към ухапването - Според статистиката алергия към ухапвания от дървеници получават под една или друга форма жертвите. Това се наблюдава при 80% от хората. Такива прояви могат да бъдат появата на папули, силно зачервяване, сърбеж и болка, много рядко - дори анафилактичен шок;
  • Възпаление, увреждане на кожата, пустули, възникващи от мястото на разчесване на ухапването. Чрез такива микро-драскотини патогените могат по-лесно да проникнат в човешкото тяло;
  • Желязодефицитна анемия при деца - Това е много рядко последствие от ухапвания от дървеници. Проявява се при много голям брой едновременно ухапващи паразити, когато количеството кръв, която изсмукват е значително, а действието на слюнката им води до някои промени в състава на кръвта.

В тези случаи трябва да се помисли сериозно за пръскане на дървеници.