Дали максиларният синузит е опасен за моето дете?

синузитМаксиларните синуси се намират под бузите на лицето, от двете страни на носа, малко над горните зъби. Ако тези синуси се запушат от прекомерно производство на слуз, те могат да се възпалят и резултата от всичко това е появата на синузит. В повечето случаи инфекцията се получава много бързо и ако не се лекува навреме, тя може да доведе до усложнения, които въпреки че не са животозастрашаващи, могат да доведат до сериозен дискомфорт, особено при децата.

В ранните етапи на проблема, пациентите обикновено имат следните симптоми: тъпа болка в областта на бузите, болки в гърлото, лош дъх, запушване на ушите, подпухнали очи, висока температура и умора. Ако в допълнение към синузита лицето страда и от мигрена, то тогава болката в синусите ще бъде още по-силна. При положение, че не се даде подходяща медицинска помощ, това може да доведе до остър максиларен синузит. Към неговите признаци се включват тъпа болка около очите, силно течение от носа, постоянно главоболие, дрезгав глас и лицева болка. Повечето деца не са в състояние да изпълняват ежедневните си задачи, когато страдат от този тип синузит.

Най-често максиларният синузит се дължи на един от следните фактори:

  • Разширяване на спиралните кости – това са подобни на гъба кости, разположени на носните проходи. Ако те се увеличат необичайно много, носният пасаж за дренажа на синусите ще се блокира и това ще причини максиларен синузит.

  • Перорални проблеми – бактериалните инфекции на зъбите или на устата също може да атакува синусите. Поради тази причина, кървенето на венците и кариесите на зъбите не трябва да се приемат за даденост, а по най-бързия начин трябва да се лекуват.

  • Гъбична инфекция – аспергилус е видът гъбички, които обикновено заразяват максиларните синуси. Ако не се открият навреме, те могат да нападнат и венците, като по този начин причиняват тежък дискомфорт.

  • Изкривяване на назалната (носната) преграда – това е преградата между двете ноздри и ако тя е изкривена, това може да доведе до недостатъчна циркулация и запушване на носа.

Лечението на максиларният синузит варира между различните хора, но обикновено се използват антибиотици, деконгестанти, назални спрейове и антихистамин. Ако вашето дете страда от такъв проблем, тогава се обърнете към детски педиатър, който да ви изпише правилните лекарства и да определи точната им дозировка.