Гърция прекара 10 години, мислейки, че нещата не могат да се влошат, след това дойде коронавирусът

Точно, когато оптимизмът се завърна в Гърция след 10 години тежки финансови затруднения , след някои граждански вълнения и мрачни икономически перспективи. Но глобалната пандемия сега прави гърците още по-загрижени за бъдещето си.

Очаквахме да имаме най-добрия сезон досега (това лято), повече от миналогодишните рекордни числа.

Преди 10 години Гърция поиска финансова помощ като различни правителства в Атина взеха заеми над капацитета на страната и купчината на публичния й дълг стана толкова висока, че инвеститорите вече не бяха готови да продължат да финансират разходите на страната. Това беше само началото на дълга и болезнена криза. Гърция трябваше да издържи общо три спасителни програми със заложени строги мерки за строги икономии, които приключиха едва през август 2018 г.

Оттогава икономиката показва признаци на възстановяване. Брутният вътрешен продукт достигна 1.9% през миналата година, а равнището на безработица възлиза на 17.3% - доста под 27.5% през 2013 г.; по данни на статистическата служба на Европа.

В момента Гърция остава затворена за туризма извън ЕС и ЕС ... заплашва рязка рецесия за задлъжнялата гръцка икономика.

Продължаващото огнище на коронавирус е на път да обърне това скромно възстановяване. Международният валутен фонд прогнозира 10% свиване на БВП и равнище на безработица от 22,3% за Гърция през 2020 г.

Гърция беше една от най-бързите страни в Европа, която наложи строги мерки за блокиране, за да предотврати разпространението на вируса. Двама здравни експерти от Обединеното кралство заявиха, че този подход допринася за сравнително ниския брой случаи в средиземноморската нация.

Мерките за задържане обаче спряха туристическата индустрия. „Туризмът и туристическата индустрия допринасят 21% за гръцката икономика. Поради пандемията Гърция в момента остава затворена за туризма.

Без туристи индустрията е на пауза. Но с чужденци, които почиват в Гърция, рискът от нови случаи на коронавирус се увеличава.

Източник: https://nameri-rabota.com/