Как да реагираме при финансово затруднение

За съжаление, много хора често пъти изпадат във финансови затруднения. В това няма нищо чудно – просто икономическата обстановка е такава, че болшинството домакинства не разполагат с достатъчно пари. А и като за капак на всичко, винаги непредвидените разходи се появяват именно в такива моменти. Или точно тогава дъщерята ще реши да се ожени, или пък ще изникне нещо друго.

 

В такава ситуация е изпадал абсолютно всеки и обикновено решението е едно – да потърсим подкрепа в лицето на приятели или роднини. За голяма жалост, това не винаги работи толкова добре и често пъти оставяме единствено със срама, който неминуемо изпитваме, когато сме принудени да молим за подобна услуга. Всичко това е повод човек да натрупа много негативни емоции и да попадне в плен на постоянния стрес. За да избегнете една такава критична ситуация, има и много по-лесен начин за реакция – тегленето на кредити. Да, сега повечето от вас ще си помислят обичайното – не стига, че така не мога да свържа двата края, а какво остава да се справя и с изплащането на вноски по кредити. Но всъщност, ако се замислим малко повече, ще стигнем до съвсем други изводи.

Защо тегленето на кредити не е чак толкова лошо нещо и наистина ли може да ни донесе само негативи? Разбира се, че не. Особено, когато говорим за бързи кредити, където сумите, които се отпускат не са големи, връщането на дълга и лихвата по него не са толкова голямо зло и лесно могат да бъдат управлявани, ако се постараем поне малко да внесем повече ред в харчовете и планирането на бюджета.

Още повече, че когато човек е ангажиран с изплащането на кредит, той става особено внимателен за какво и как харчи парите си. А това е един сериозен плюс – щом дисциплината се затегне веднъж, ще разберете, че може да контролирате разходите си далеч по-добре, отколкото сте предполагали. Затова не се плашете, а действайте смело – разрешете ситуацията по възможно най-рационалния начин и няма да съжалявате.