Божествен еликсир или просто чаша вино

Откакто човекът е измислил виното, то ни съпътства през целия ни живот. То е донесло и добро и зло на много хора по света. Някои го мразят, заради това, че превръща близките им в пияници, а други го обожават, защото лекува душата и тялото им. Истината е в количеството - всичко в този живот си има мярка, която не бива да се превишава. Освен мярката, трябва да се следи и за качеството. Дори и малки количества вино менте са по-скоро вредни, отколкото полезни. Във фалшивото вино няма дори и следа от полезните свойства, които притежава едно наистина добро вино.
 Една възможност за докосване до местата, в които се ражда виното, е заминаване на винен туризъм с приятели. Това е преживяване, което се запомня за цял живот. Лишено от безцелното лутане по традиционните курорти, тази туристическа обиколка е динамична и дава знания, които ще са от полза за цял живот. Малко са хората, които знаят какво значение има географското разположение на лозето за качествата на произведеното от него вино. Когато гледаме по филмите, как някой дегустатор преценява чаша вино, си казваме, ама че мошенник и изпечен лъжец е този тип. Така ни се струва, когато само след като помирише виното, огледа цвета му и близне веднъж от него, дегустаторът започне да говори, все едно че е ясновидец, за разположението на лозето, за посоката, от която го огрява слънцето и други подобни.
 Всъщност, наистина чак толкова обстойно описване на лозето, гроздето, бъчвите и т.н подробности, е доста преувеличено, като на кино. В реалния живот, дегустация на вино се прави по доста различен начин, като дегустаторите могат да преценят виното като вкусови качества и да разпознаят доста особености. Това естествено, е цяла наука, която се учи с години и се практикува от специалисти, които с това си вадят хляба. За обикновения човек е достатъчно да познава виното дотолкова, колкото да не го лъжат в магазини и ресторанти и да му пробутват фалшиви и некачествени вина, а той да не може да ги различи.
 В елитните ресторанти, преди клиента да поръча виното, сомелиерът на заведението му дава да го опита и да го одобри и едва тогава го наливат в чашите и оставят бутилката на масата. Тази дегустация от страна на клиента в в по-голямата част от случаите е просто задължителен ритуал, защото повечето хора изобщо не разбират дали виното е добро или лошо. Не е зле, човек да е сред малкия процент разбирачи, това е умение, което доставя високо самочувствие и увереност.