Класификация на електронните магазини

Електронните магазини са вид сайтове създадени за продажба на стоки и услуги. Естествено, също като всички останали и те имат няколко под вида според предназначението и ниша, в която се употребяват.

За да има продажби даден електронен магазин той трябва да се използва в правилната ниша с подходяща платформа за търсената аудитория. Тези дейности в Интернет се извършват от специализирани сайтове наречени електронни магазини. От своя страна те се подразделят на следните видове:

 

  • Типичен електронен магазин с количка, предлагащ продукти от един вид с наложен платеж. Обслужва се от един администратор, който получава поръчките и ги изпраща по пощата.
  • Сайтове за безплатни обяви, в които всеки може да продава различни частни продукти. Системата позволява на регистрираните потребители да публикуват обяви.
  • Интернет аукцион е високо развит електронен магазин предоставящ широки възможности за категоризация и отсяване на различни по тип продукти. Нещо като бит базар. Предоставя възможност за сравняване на продукти и производители. Представител на този вид е eBay.com.
  • Платформа за електронен магазин под наем. Редица фирми предлагат готова и напълно функционална платформа за електронни магазини, като позволяват да си плащате просто месечен наем.
  • Има някой български фирми, които предлагат лесна възможност да получите напълно функционален електронен магазин с едно плащане от рода на четири-  петстотин лева заедно с безплатен хостинг, при условие че използвате поддомейн. За сметка на това предлагат и цялостна поддръжка.
  • Персонален  електронен  магазин е също добро решение ако имате идея за собствен скрипт и дизайн по свой вкус. Естествено трябва да си изберете хостинг, да ви напишат скрипт специално за вас, домейн и така нататък. Всичко това ще излезе много скъпо.
  • Друг вид са сайтовете за колективно пазаруване, които сега са много модерни в нашата страна и вече има над 200 подобни електронни магазина, който печелят от груповото пазаруване.
  • Друг вариант е да ползвате системи от рода на Яндекс Маркет или Google Merchant Center.
  • Вече дори Facebook предлага възможност за електронен магазин, като често това се постига с преносими пазарски кошници, които може да се поставят чрез специално приложение.
  • Витрините са също подобен вид лесно преносими колички, използващи Ajax  или други подобни методи  с които лесно може да създадем електронен магазин във вече съществуващи сайтове, блогове или платформи.

Ако имате нужда от професионална помощ за създаване на онлайн магазин, който продава, потърсете Промо Пойнт ООД. Фирмата предлага освен изработка на магазини, така и seo оптимизация, с която ще може магазинът да продава много повече.