Учените обясняват вечността на меда

Учените са се опитали да разберат как медът се съхранява почти безкрайно.

Археолозите, разкопавали древни египетски гробници, често са намирали там саксии с мед, които, въпреки че са били на хиляди години, са били перфектно запазени. Медът не се развали и остана толкова вкусен, сякаш току-що го купихте в магазина.

 

Както се оказа, такъв продукт без срок на годност се получава поради комбинацията от редица фактори.

Първо, медът е преди всичко захар, която е хигроскопична по своята същност, тоест съдържа много малко вода в естественото си състояние, но може да абсорбира вода, ако не е затворена. Това създава неблагоприятна среда за бактерии и микроорганизми, които просто умират в нея.

Освен това медът има много кисела среда и киселинността му достига рН 3 - 4,5. Тази киселина убива почти всичко, което може да се развие там.

Накрая самите пчели добавят към меда защитен ензим, наречен глюкоксидаза, който, когато се смеси с нектар, се разпада на глюконова киселина и водороден прекис. Водородният прекис е друг фактор, който предотвратява растежа на бактерии в меда.

Поради тази причина медът се използва като лекарство от векове. Така че в шумерските глинени таблетки беше посочено, че медът се използва в 30 процента от всички препоръки. Древните египтяни постоянно са използвали мед за лечение на кожни и очни заболявания и за заздравяване на рани.

Но докато медът е истинска суперхрана, ако го оставите изложен във влажна среда, той може да се обърка. Докато обаче капакът е затворен и не добавяте вода, в продължение на много години нищо няма да се случи с меда.

Медът се състои от глюкоза, фруктоза, минерали, включително желязо, калций, фосфат, натриев хлорид, калий, магнезий и други. Също така е богат на витамини В1, В2, В3, В5 и В6.

Ето някои от най-известните ползи от меда:

1. Предотвратява рака и сърдечните заболявания

Медът съдържа флавоноиди, антиоксиданти, които намаляват риска от някои видове рак и сърдечни заболявания.

2. Намалява язви и предотвратява други стомашно-чревни заболявания

Последните проучвания показват, че медът помага при язва и бактериален гастроентерит. 3. Антибактериално, противогъбично средство Медът инхибира растежа на патогени като Escherichia coli, Salmonella, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa и други. 4. Регулира нивата на кръвната захар Въпреки че медът съдържа захар, той има по-нисък гликемичен индекс и не води до рязко покачване на нивата на кръвната захар. 5. Лекува рани и изгаряния

Простите захари и антибактериалните свойства създават лечебен ефект. 6. Успокоява кашлицата и възпалено гърло Изследване върху деца е показало, че елдовият мед е толкова ефективен срещу нощната кашлица, колкото сиропът за кашлица. 7. Подобрява спортните постижения Древногръцките спортисти са яли мед и сушени смокини, за да подобрят спортните постижения. Известно е, че медът поддържа нивата на гликоген и ускорява възстановяването. 8. Пребиотик Някои видове мед имат положителен ефект върху чревната микрофлора. 9. Красива кожа Антибактериалните, овлажняващи и подхранващи свойства на меда имат благоприятен ефект върху кожата.

Източник: vsichki-recepti.com