Морската риба, омега 3 и хранителните добавки за силен и здрав организъм

Есенциалните мастни киселини имат съществена роля за дейността на мозъка и правилното развитие на организма. Те намаляват риска от вредни фактори и заболявания  като рак, артрит, сърдечни болести.

Научно е доказано, че консумирането на морска риба 2 пъти в седмицата намалява сърдечните атаки и риска от инсулт в 50% от случаите. Клинични изследвания показват още, че ескимосите, които са хората, ядящи най-много морска риба, богата на мастни киселини омега 3, имат най-ниски нива на вредния холестерол. С това учените стигнали до заключение, че само 3 грама рибено масло в хранителни добавки са достатъчни за нормалното функциониране на организма.

 

Съществуват три типа на омега 3 – алфалиноленова, докозахексаенова и ейкозапентаенова. В организма на човек се извършва преработването и на трите типа. Диетолозите препоръчват консумирането на мазна риба (сьомга, сардина, треска, скумрия, риба тон) два пъти седмично. Това се дължи на факта, че тази риба е богата на естествени мастни киселини, които човешкият организъм не произвежда самостоятелно и трябва да ги приема, чрез храната или допълнително с хранителни добавки.

Богати на аминокиселини са многопродукти от средиземноморската кухня. Те включват балансирани съотношения на омега 3 и 6, а когато консумацията на месо е ограничена, то набавянето на важни протеини и креатин, трябва да става чрез пълнозърнести храни, чесън, зехтин, зеленчуци и плодове, риба.

Намаляването на прием от мазнини с животински произход, трябва да бъде компенсирано с достатъчно растителни мазнини. Това ще предотврати развитието на сърдечни заболявания, атеросклероза и прекомерно натрупване на мазнини в кръвоносните съдове.

Доказано е, че омега 3 мастни киселини влияят положително при възпаления на ставите, ревматичен артрит, намаляват сковаността и болката.

Списъкът за благоприятно въздействие на морската риба, омега 3 и хранителните добавки над човешкия организъм е безкрайно дълъг. За всеки остава само да си набави нужният състав и да го включи в редовния седмичен прием.