Как да разположим иконите у дома?

Следвайки правилата на църковния канон, иконите в дома е добре да бъдат закачени или поставени върху източната стена или ъгъл, за да бъдат с гръб към изгрева.

 

Местоположението им следва да бъде на най-светлото и видно място, така че да се виждат добре от всички. Всеки, който влезе в дома, трябва да може да ги вижда.

Когато в жилището не е удобно иконите да бъдат окачени върху източната стена, защото е твърде малка или има прозорец, тогава може да ги разположите на всяка друга стена, спазвайки няколко принципа.

Около иконите не бива да има картини, снимки, плакати, календари, гоблени или други светски предмети. Също така около тях не трябва да има телевизор, аудио система или друга техника. Не е желателно да има, каквито и да било предмети с други послания.

В някои домове има кандило и свещи. Прието е те да горят, когато се молите и на празници така, както гори вярата ни в Спасителя на човешкия род. Ако имате съображения за сигурност кандилото може да се пали сутрин.

Във всяко семейство е добре да има икона с лика на Божия Син. Тя трябва да се постави над другите икони и трябва да бъде с най-голям размер. Над нея може да има само Кръст или иконата Тайната вечеря, като не е прието да се поставя друго. Иконата с Исус Христос е в център, както той е Центъра на Вселената и на източно-православната Църква. Традиционно отляво на тази икона се закача Дева Мария с Младенеца, която е прието да се нарича Пресвета Богородица „Знамение“.

В много домове има икони на светци, които семеството почита. На първо място това е икона с лика на светеца, чието име носи главата на рода. В България в много жилища има икона на закрилника на всички българи Свети Иван Рилски. Друга икона на светец, който защриля семейството е иконата с лика на Свети Мина. В домовете с малки деца често има икона на Богородица с Младенеца. В семействата, в които има човек, който боледува продължително или такъв, който е бил тежко болен и се е излекувал, е добре да има положена икона на Свети Панталеймон.

Най-същественото при избора и разположението на иконите в дома не е да се спазват стриктно принципите на правословния канон, а по-скоро хората да вярват и да черпят духовна сила от тях.