Почистване на дворове и градината

Генералното почистване на дворове и градини обикновено се извършва два пъти годишно - в началото на пролетта и късната есен.

Основната задача на есенното почистване на дворове и градината

То е в подготовката за зимата. Тук става дума за създаването на най-благоприятните условия за зимуващи растения, максимална защита на градинските сгради и различни комуникационни съоръжения (напоителни системи, захранване и т.н.) от влага, внезапни температурни промени и други неблагоприятни метеорологични ефекти. Мраморни и дървени пейки, скулптури и други архитектурни градински конструкции, трябва да са покрити с дъски или полиетилен. Осветителните елементи се демонтират ако се налага. Проверяват се водосточните тръби и напоителната система за пълно отсъствие на вода.

Така, ако през лятото или в годините, из двора са натрупани някакво непотребни неща и сега заемат излишно място, време е да организирате почистване на дворове.

Есенното почистване на двор и градина започва със санитарна резитба

За целта се отстраняват отслабените, сухи и болни клони. Те трябва да бъдат премахнати от дърветата. Щетите, открити по стволовете се третират с меден сулфат и след това се покриват с градински вар. Препоръчително е да избелите стволовете на дърветата с гасена вар. Това ще помогне да се предпази кората на дърветата от изгаряния, които могат да възникнат в резултат отражението на слънчевата светлина от снега. Това, също така помага на малки гризачи - мишки и зайци да избягат. За тази цел към белината могат да се добавят специални химикали, които отблъскват вредителите.

Стъблата на многогодишните цветя се изрязват, за да може снегът да се задържи около храста, образувайки малки снежни преспи. Последните ще предпазят корените от тежки студове. Топлолюбивите растения (рози, клематиси и други) са леко накапани и покрити с дървени стърготини, смърчови клони или друг покривен материал.

Избледнелите едногодишни цветя и падналите листа трябва да се събират и унищожават. Те са много вредни за насекомите и могат да намерят убежище в тях през зимата. Използването на професионална прахосмукачка за листа значително улеснява почистването на градината. Тези прахосмукачки не само изсмукват сухата зеленина, но и освобождават зоната от други отломки - малки сухи клони, пясък, малки камъни.

Събраната зеленина трябва да се изхвърли

Не се препоръчва изгарянето на боклука на площадка. Това не крие риск от пожар, но и е вредно от екологична гледна точка. Събраният по време на почистването на градината боклук се отстранява най-добре от площадката на сметище или се компостира. Това се прилага, ако зеленината е чиста и не е заразена с вредни насекоми или инфекциозни болести по растенията.

Пролетното почистване на дворове и градини започва веднага, след топенето на снега. На първо място се отстраняват боклуците, сухите растения и остатъците от листата. Те премахват подслоните от дървета и храсти и внимателно изследват растенията. Ако се открият повреди, измръзванията, повредените клони се отстраняват, а раните по стволовете се третират и покриват със специален лак.

По време на пролетното почистване те почистват улуци, водни конструкции (басейни, фонтани, езера), а също така се проверяват за изправността електрическата инсталация и, ако е необходимо осветителната система. Градинските пейки и други конструкции, също се нуждаят от почистване и измиване. Пролетното почистване на градината, включва също ремонт на повредени повърхности на пътеки.

Източник: https://smetishte.com