Избор на тоалетна чиния – няколко неща, с които да се съобразите

Едно от условията за комфортни условия за живот е правилно работа тоалетна в банята.

Какво е добре да знаем?

 

На първо място, трябва да изберете тоалетна  чиния  по метода на инсталиране. Съществуват модели за инсталиране на данни или такива, които се монтират на стената.

Окачените тоалетни се появяват на пазара сравнително отскоро, като те се различават по това, че са прикрепени към стоманена рамка, която е скрита зад фалшива стена. На същата рамка задната стена е монтиран промишлен резервоар, а отдолу с разположени тръби за подаване на студена вода и начална канализация.

Такава тоалетна със сигурност е по-естетична, тъй като се вижда само купата, която "виси" на стената. Подобен метод на монтаж улеснява и почистването - подът под тоалетната чиния е лесно достъпен, а и самата тя се почиства лесно.

Разбира се, не може да няма и минуси - трябва да жертвате около 30 см разстояние от основната стена, а това не винаги е възможно. Но зад тази стена можете да поставите окабеляването на тръби и така нататък.

Също и инсталационните работи са малко по-сложни при окачените тоалетни, а цената за инсталация е много по-висока.

Най-често срещани са тоалетните от порцелан и фаянс, но далеч не са единствени материали, от които една тоалетна чиния може да бъде направена. Тези модели се предлагат и от естествен и изкуствен камък. Продуктите от естествен камък са много красиви и доста хигиенични, защото камъкът е полиран, за да се получи абсолютно гладка повърхност. А знаем, че грижата за лъскавите повърхности е по-лесна. Но каменните тоалетни могат да имат недостатъци - например, те тежат много, струват скъпо и при удар могат да се напукат и изчупят.

Тоалетните от изкуствен камък са изработени от композитни материали, които имат малко или прах от естествени минерали. Външно те не се различава много от каменни, но цената е много по-ниска, докато декоративността е отново на ниво, така че това е най-добрият вариант за тези, които са данък по нестандартни решения.