Няколко думи за осветлението в банята

Банята трябва да е красива, удобна и безопасна за здравето. И един от факторите, които оказват влияние върху това, разбира се, е осветлението.

 Ето защо, осветителните тела за банята се нуждаят от повече внимание при избора,като се вземат предвид не само тяхната визия, но и безопасност.

По същия начин осветителните тела следва и да осигуряват достатъчно светлина, както и това да се случва на правилните места.

Внимавайте, защото водата и електричеството са деликатна комбинация. Ето, според експертите, кои са трите най-добри начина да се подсигурите срещу инциденти:

  • Като заложите на конвенционална 220 V мощност, но пък селектирате осветителни тела с висок клас електрическа безопасност
  • Като намалите напрежението до 24 V или 12 V, преминавайки на осветителни тела с ниско напрежение
  • Използвайте безжични стенни лампи за осветление с батерия. Те притежават светодиоди, така че са ниски консуматори на електроенергия и освен това издържат доста дълго време.

Най-често срещаният подход е да се спрете на осветителни тела за баня с висока устойчивост на влага, за да се подсигури безопасността. Вариант - в банята се осигурява отделна електропроводна линия със собствен RCD и прекъсвач. Така е възможно автоматичното изключване на захранването дори при най-дребен проблем.

В това мокро помещение, каквото е всяка баня, условията на работа на електрическото оборудване зависят и от местоположението на самите осветителни тела. Например, в близост до душ, вана и мивка осветлението се монтира с повишено внимание. Най-добре въобще не поставяйте необезопасени осветителни тела в тези зони.

Съществуват страхотни модели осветителни тела за баня, така че едва ли ще ви бъде непосилно да се справите с тази задача успешно. При избора е важно още да се съобразите със стила на декора. За модерните, минималистични бани ще са много подходящи лампи с хромирани детайли, без излишни декоративни елементи. Ако искате да създадете по-романтична атмосфера в стил Винтидж, то тогава може да изберете осветителни тела със старинен вид, за да добавите усещане за лукс и изисканост. Не забравяйте да монтирате няколко източника на светлина, защото иначе банята ви няма да е толкова функционална, колкото би ви се искало.

Източник: vsichko-za-baniata.com