Бели хлебарки в апартамента: кои са те и откъде идват?

Ако в апартамента ви понякога се срещат бели хлебарки, не трябва да се страхувате от тях, повече от останалите насекоми, гнездящи в дома ви. Те се различават от обикновените хлебарки само по цвят. Освен това, след няколко часа те ще престанат да бъдат бели и ще станат същите като другите си роднини.

По право, появата на бели хлебарки у дома е лош сигнал. Ако се появят, това означава, че трябва да обработите апартамента възможно най-скоро и да се опитате да ги унищожите. Това може да стане лесно, чрез наемане на услуги за пръскане срещу хлебарки.

Бели хлебарки в апартамента: кои са те и откъде идват?

Бялата хлебарка е хлебарка албинос? Първо, важно е да се отбележи, че това са два различни случая. Колкото и да са често срещани белите хлебарки, не е регистриран случай на хлебарка албинос, поне не такъв, който да отговаря на определението за албинизъм.

Според ентомолозите албинизмът е генетично състояние, което засяга способността на организма да произвежда достатъчно пигмент меланин, материалът, който придава цвят на кожата, косата и очите на човека или цвета на черупката на насекомото. Има много нива на албинизъм и това невинаги води до забележима депигментация на кожата и косата, но почти винаги засяга зрението.

Бяла хлебарка в къщата

Точната диагноза не се прави само и единствено, чрез наблюдение на цвета на кожата. Вместо това обикновено се диагностицира с обикновен тест за цвят на очите. Албинизмът не е генетично заболяване, което засяга хлебарките. С други думи, що се отнася до бялата хлебарка, албинизмът не е причината.

Как появяват хлебарки

Истинската причина за появата на хлебарки е, че когато насекомите линеят, те не само губят външната си обвивка, но също така губят по-голямата част от пигментацията в телата си, която след това трябва да бъде заменена. Това е химична реакция, която протича в организма и обикновено отнема няколко часа, за да възстанови напълно пигментацията. Пигментацията не само оцветява телата им, но може да повлияе на циркадните им ритми или биологичния часовник, според изследване на невронната им организация. Ако попаднете на малки хлебарки с прозрачни крила, това са именно Те.

Как да се справим с този тип хлебарки

Предлагат се много инсектициди под формата на прахове, гелове, спрейове, капани за паразити. Те са от значение за хлебарки от всякакъв цвят.

Хлебарите се размножават много активно и в голям брой.

За да направят това, те се нуждаят от:

храна;

вода;

тъмнина;

топлина.

Насекомите умират при ниски температури. Високите понасят много по-добре. До 50 дни хлебарка може, без храна и без вода 5 дни. Но ако говорим за периода на размножаване, тогава по това време се изискват много повече хранителни вещества. Всяка полово зряла женска се възпроизвежда до 5 пъти през живота си. Всяка произвежда до 50 индивида. Когато женската достигне зрялост, тя започва да отделя един вид аромат, за да привлече мъжете. На свой ред те намират и оплождат женската.

Женската достига полова зрялост на около шест месеца. В процеса на чифтосване всички натрупани яйцеклетки се оплождат. След това започва активно да се образува пашкул, в който ларвите се съхраняват около 3 седмици. Когато станат по-силни, женската го изхвърля на уединено място, където ларвите продължават активно да се развиват и излизат навън след няколко седмици. Новородените хлебарки са бели на цвят. След няколко часа те ще потъмнеят.

На практика никакви токсични вещества не оказват влияние върху съединителя на яйцата. Следователно трябва да обработите къщата няколко пъти, за да унищожите излюпените индивиди.

Опасни ли са белите хлебарки за хората?

Белите хлебарки не са по-опасни от всички останали. Ако видите бял хлебарка там, където не би трябвало да я има, където няма храна и вода, това е опасен сигнал: изправени сте пред голяма инфекция.

Унищожаване на хлебарки

Всеки вид хлебарки има своя собствена зона за гнездене. Тези насекоми прекарват около 70% от времето си в пукнатини и тъмни кътчета. Ето защо, първо трябва да ги намерите и след това да запълните всички дупки и да запечатате всички пукнатини. Предпочитаните скривалища за всякакви хлебарки са тези с висока относителна влажност и в близост до източници на храна и вода.

За да контролирате хлебарките в дома си, контролирайте тези условия.

Повечето хлебарки, които живеят в домовете, ядат не само храна, но и разнообразни материали, като кожа, лепило, паста, мъртви животни, отпадъци от кожа, коса и нокти на хората, лак за обувки и мръсни дрехи.