Направете си абажур

Ако се възхищавате на мозаечните лампи, състоящи се от многоцветни парчета стъкло, които изпълват стаята с необичайно трептене, със сигурност ще оцените тази идея на „Чистота.com“.

Витражна лампа

Предлагаме да създадете нещо подобно - абажур със собствените си ръце от юта и камъчета от мрамор. Богато украсеният орнамент в комбинация със стъклени топки, които пречупват светлината и създава илюзията на стъклопис.

Ако идеята ви се струва невъзможна и вече сте вдигнали палеца си, за да превъртите до друга статия, не бързайте. Само 3 минути за четене и ще видите, че всеки може да направи това прекрасно малко нещо.

За целта ще ви трябва заоблена дълбока купа за салата, шарени хартия, парче картон с размер на дъното на купата за салата, юта, стъклени закръглени и сплескани камъни, универсално прозрачно лепило за домакинска работа и двустранна лента.

На лист дебела хартия изобразете орнамента и схематичното подреждане на камъните. С помощта на двустранна лента прикрепете листа към вътрешността на купата за салата. Увийте отвън с прилепващ филм.

Обърнете купата за салата с главата надолу. От картон изрежете закръглена основа до размера на дъното на купата за салата, направете дупка за патрона с крушка. Залепете основата в спирална юта от двете страни. Залепете основата на дъното на купата за салата.

Залепете ред камъни, увийте ги в юта. Докато навивате ютата, намажете обилно с лепило.

Залепете елементите на декора, според схемата, очертана на хартия. За удобство направете предварително големи препарати от големи камъни: увийте ги с намазано лепило с юта - ще получите нещо като кабошонки.

За контраст, използвайте юта в различни нюанси: светла и тъмна.

Оставете готовата конструкция да изсъхне. Внимателно отделете изсушения абажур от купата за салата, извадете прилепналия филм. С чиновнически нож премахнете втвърденото излишно лепило. Прикрепете патрон.

Завийте в патрона енергоспестяваща LED крушка. Това спестява енергия по-икономично и не загрява домашен абажур.

Надяваме се, че сте се насладили на нашата работилница. Желаем ви вдъхновение и творчески успех.