Методи за избор на кухненски пособия и аксесоари

Наред с материали, популярни от много години за създаване на кухненски прибори, от значение са и много популярните сред съвременните домакини, материали и покрития. Именно за тях ще поговорим в настоящата статия.Извозване стари мебели сметовоз цени София.

Готварски съдове, които отговарят на критериите за безопасност, дълготрайност, качество и лекота на използване са изработени от следните материали:

Емайлирани

Купувайки модерни блюда и чинии, домакините на стилни и удобни кухни от рядко решават да се сбогуват с любимите си емайлирани съдове. Това, съвсем не е изненадващо. Този материал задържа неописуеми вкусове и миризми на домашни ястия. Той напомня за вкусните гозби на майките и бабите от детството. Новите емайлирани съдове са идеални за мариноване, осоляване и задушаване, както и за приготвяне на супа, задушени плодове, ястия с крехката повърхност и вкус на хрупкава обвивка като чипс. Те не губят своите свойства и със сигурност ще очароват всеки гост.

Керамика

Съвременната огнеупорна керамика съдовете се създава от елитния клас. Ястията, приготвени в керамични съдове, перфектно запазват естествения вкус, предимствата на продуктите, обогатявани с пикантни миризми на подправки са направо вълшебни, дори за най-капризните. Подобно на чугуна, керамиката има лоша топлопроводимост, така че приготвената храна е подложена на нежна термична обработка и запазва по-голямата част от хранителните вещества. Боравенето с такива съдове и емайлирани повърхности, трябва да се извършва много внимателно, тъй като керамиката е много крехка.

Стъкло

Един от най-популярните съвременни материали за кухненски съдове е огнеустойчивото стъкло. Такова не влиза в контакт с храната, което запазва всички полезни и вкусови свойства на продуктите. Също така стъклото се характеризира с ниска топлопроводимост, не подлежи на образуване на котлен камък и ръжда и се измива лесно. Съвременните стъклени съдове са идеални за готварски печки, фурни и микровълнови фурни. Такива, обаче изискват своето внимание. При тях не се допуска горещите стъклени съдове да влизат в контакт с ниски температури, за да предотвратят повреда на стъклото.

Керамично незалепващо покритие

Все повече домакини обръщат вниманието си към тигани и тенджери с керамично незалепващо покритие. Те се характеризират с широка цветова гама, лекота на грижи, защита от драскотини и възможност за приготвяне на всякакви вкусни и здравословни ястия.

Тефлоново покритие

Тефлонът е отлично незалепващо покритие, което е силно устойчиво на алкали и киселини. Съдовете с такова покритие са идеални за задушаване и пържене, но трябва да се мият много внимателно, без да се използват абразивни продукти. Тяхното покритието е много чувствително към подобно въздействие и лесно може да се повреди.

Неръждаема стомана

Сплавта на желязо с никел и хром прави възможно създаването на съдове за готвене от неръждаема стомана, защитени от алкали и киселини. Такава сплав запазва вкуса на продуктите, много е лесна за грижи и почистване, трайна е, издръжлива и има привлекателен външен вид. За да подобрят качеството на съдовете, чиниите от неръждаема стомана, често са оборудвани с няколко слоя от дъното на различни материали.