Как да изберем плот

Много жени прекарват много време в кухнята. И всички биха искали кухненското пространство да бъде не само функционално и удобно, но и красиво. Когато купуват кухни, не много хора обръщат дължимото внимание на такъв важен елемент от кухнята като плота.

Работните плотове са изработени от естествен и изкуствен камък, ПДЧ и дори от масивно дърво. Всеки от материалите има свои собствени характеристики. За да съхраните живота на кухненския плод за по-дълго, прочетете тези съвети в избора на плотове. Ако се нуждаете от съдействие за изхвърляне на стари мебели, кухненски шкафове, разгледайте на Извозва.Ком.

ДСП (ламинирани плотове). Такива плотове имат различна структура и са представени в широка гама от цветове. Това е най-евтиният вариант, но можете да вземете плотове на базата на влагоустойчиво ПДЧ, ламинирано с пластмаса. Тази пластмаса е многослойна хартия, импрегнирана със специални смоли и притисната под налягане. Отгоре такъв плот е защитен от износоустойчив полимер.

Такава повърхност ще бъде устойчива на влага и светлина, както и химически материали, не абсорбира миризми. Тук си струва да се има предвид факта, че когато водата попадне в труднодостъпните места, плотът може да се надуе и пластмасата да се отлепи.

Изкуствен камък. Основата на този плот е шперплат, върху който е залепен изкуствен камък, състоящ се от гранули от различни цветове и полимерно лепило. Този материал е доста пластичен, поради което при излагане на високи температури е възможно да се създадат огънати форми от него. Когато използвате този материал, можете да свържете плотове без видими фуги. Такъв материал има висока цена, но ниска устойчивост на високи температури и повреди, дори може да бъде боядисан с хранителни оцветители.

Естествен камък. Работните плотове са изработени от листове от каменни блокове, в повечето случаи гранит се използва за кухненски повърхности. Материалът не абсорбира влагата, а също така не се нуждае от специални грижи. Но такъв плот трябва незабавно да се изтрие, в противен случай върху него остават следи.

Естествено дърво. За такива плотове използвайте бук, дъб, венге. Такъв екологичен материал не е устойчив на никакви химикали. Трябва да се почиства с изключително влажна кърпа.

Има и плотове, изработени от стъкло и неръждаема стомана. При използване на първия материал се получава красива, но не трайна повърхност, но когато използвате втория, е обратното.

Широка гама от модерни кухни ще даде възможност да изберете най-подходящият плот за всяка кухня.