Ергономичност на кухненското пространство

Ергономичност на кухнята

Подреждането на мебелите в кухнята, зависи от конфигурацията на стаята. Така например, тясната кухня включва линейно поставяне, малка стая - U-образна или ъглова.

В голямо помещение са възможни, както Т-образни, така и паралелни мебели. И накрая, ако имате студио апартамент, тогава трябва да се съсредоточите, върху линейното подреждане на интериорните елементи.

В ергономията на кухненското пространство има концепцията за работещ триъгълник, който разграничава три функционални области: готвене, миене и съхранение. Разстоянието между тях трябва да бъде от 1,2 до 2,7 метра. Общото количество на тези разстояния може да варира от 4 до 8 метра. Когато планирате поставянето на мебели и оборудване в кухнята, трябва да се ръководите от тази концепция. Потърсете и фирма, която разполага с различни камиони. Така ще може лесно да извозите всичко излишно от дома.

Препоръчваме ви също да вземете предвид следните съвети:

Ширината на всички проходи трябва да бъде най-малко 0,6 m.

Долният ръб на елементите на окачването трябва да е на височина 1,5 m от пода.

За удобно настаняване на човек на масата за хранене трябва да се предвиди приблизително 0,6 м 2 .

Ергономичност на хол, всекидневна

Всекидневната служи като място за почивка на собствениците в дома, както и техните гости. Традиционните мебели в тази стая са дивани и фотьойли, маса за хранене или масичка за кафе. Задължителен елемент на модерната всекидневна е телевизорът. Може да има други обекти.

Препоръчителната ширина на пътеката за хола е увеличена до 0,92 м, докато мебелите не трябва да блокират пътеките към прозорци и врати. За да се осигури лесно общуване, разстоянието между дивана и столовете не трябва да надвишава 2 m.

Позиционирайте масичката за кафе, така че да може да я достигнете от дивана с ръка, но в същото време лесно да изпънете краката си. Разстоянието от вас до телевизора трябва да бъде най-малко 2,5 м с размер на екрана 17 ”, а с размер 37” - 5 м. Екранът е разположен на нивото на очите на събеседника.

Изборът на диван е отделна задача. Отбелязваме само, че диван с ширина 1,75 м е достатъчен за двама души, а ако семейството е по-голямо или планирате да се срещате често с гости, по-добре е да имате диван с ширина 2,1 м. Дълбочината на седалката на дивана трябва да бъде поне 0,6 м.

Ергономичен коридор

Входното антре е първата стая, в която вие и вашите гости влизате. Ето защо на удобството на коридора и реда в него трябва да се обърне специално внимание. Ширината на коридора е избрана така, че двама души да могат свободно да се разминават в него. Оставете място, за да може лесно да облечете или свалите връхните си дрехи и да свалите обувките, без да докосвате нищо.

На официалната страница на chistachi.bg може да откриете много полезна информация относно цени, услуги с товарачи и камиони.

Ергономичност на банята

В много апартаменти размерите на баните не оставят място за въображението на дизайнера. Но дори и в тях може да опитате да измислите нещо. В идеалния случай трябва да има поне 1,7 м свободно пространство, така че човек да има възможност свободно да използва кърпа.

Разстоянието между санитарните предмети и стените се препоръчва да бъде най-малко 0,75 м. Разстоянието от душ-кабината (ваната) до държача за кърпи или до рафта с хигиенни предмети трябва да бъде 0,7–0,9 м, между мивката и душа може да се остави 0,3 м. Преди самата мивка трябва да има най-малко 0,55 m свободно пространство, а височината й над пода трябва да бъде 0,8–1 m.

Когато вече имате база, на която да стъпите и екипи с помощници, може да реализирате всякакви модерни идеи и практични съвети.