Правилен избор на шпакловка

Вземането на решение за необходимостта от основен ремонт на апартамента, обикновено се свързва с необходимостта да се направи шпакловка, за да се  изравнят стените и таваните. Също така, мазилката е удачно решение за гипсокартонени стени и неравни повърхности, на които им предстои нанасяне на боя или залепване на тапети. В нейния състав се съдържат различин полимери, лепило, гасена вар, цимент и др. Когато се смесва с вода до получаване на готова за употреба смес, която може да се прилага ръчно или механично се прави супер тънко покритие (например, слой от 1 mm.).

Филърите се използват за привеждане в съответствие на цветни и измазани повърхности. Те се използват за нови стени от тухли, бетон, бетонени блокове и др. в стаи, в които не се използва интензивно вода (и кухни включително), но не са подходящи за фасадна декорация и под плочките в помещения с висока влажност, като например бани.

Следващата стъпка е как да използвате мазилката. Съгласно препоръките на професионалистите, разтворът се приготвя чрез смесване на дял от продукта в определено количество обикновено чиста вода. След това внимателно с помощта на мощен строителен миксер, сместа се разбърква, докато стане гладка и се прилага към стените. Запълването на вдлъбнатините, издърпването на неравностите, проверката на надеждността на адхезията на сместа към основата на стената са следващите стъпки. Където има боя или нещо друго, повърхността се зачервява, за да се увеличи сцеплението. Без универсална мазилка не може да се направи дори козметичен ремонт на апартамент.  Особено, ако ремонтът е от вида „направи си сам”.

Този процес има и някои нюанси и тънкости. По принцип се препоръчва внимателно да се четата инструкциите за употребата на всички материали за довършителни работи без изключение. Професионалистите знаят какви материали са съвместими и кои не са, а лаиците не бива да се притесняват да се научат. Стените, подготвени за залепване на тапети, трябва да са сухи. Преди да се започне работата, не е излишно да се прочетат инструкциите, които са приложени към тапетите. Производителите на тапети не случайно настояват да се използват определени видове мазилка. Загрижеността за качеството на довършителните работи в съвременните апартаменти включва препоръки за това и какъв вид лепило да се използва при лепенето на някои видове тапети.

Източник: https://zid-ko.com/