Колко високо трябва да е легло от земята

Има много информация за избора на идеалния матрака. Пълнеж, твърдост, материали, всички те играят важна роля за здравето и съня. Но какво да кажем за действителните размери и най-вече височина на леглото? Има ли изисквания, колко високо трябва да е то от земята и как може да повлияе на нашето здраве?

 

Да, височината на леглото си е важен критерии, защото това се отразява на тялото физически, всеки ден. Ако не сте в състояние да се изправите и да се почувствате удобно може да усетите допълнителен натиск върху тялото си.

Колко високо е леглото от земята, зависи до известна степен от самия ръст на човека и здравословното му състояние. Стандартно на 16-24 см разстояние от земята е нормално. На тази височина хората обикновено могат да поставят двата си крака здраво на земята и да се изтласкват от леглото със свити колене.

Хората, които имат проблеми с кръста, гърба или болки в колената, трябва да съобразят тези свои физически нужди с естетическите детайли.

С матрак, платформата на леглото трябва да е около 18 см. от земята. Тези легла са популярни в момента, защото, естетически, дават по-модерен или съвременен вид на една стая, но и ограничават опциите за съхранение.

Повечето легла с платформа имат лайстни в долната част, което означава, че добавят допълнителна височина към леглото.

Някои платформи на легла са само на сантиметри от пода. Те не са най-добрия вариант за високи хора или немощни, защото това може налага да се изправят с клек в подобна позиция.

Традиционно легло

Стандартните легла с рамки обикновено изискват под матрака да бъдат поставени подматарчни рамки. Така те достигат височината около 25 см. от земята. Тази тенденция е удобна височина и е най-популярният тип легло.

Този тип легло е популярен в стаи на къщи, които с традиционно усещане и които по-високи тавани, като допълнителната височина помага да бъдат запълнени пространствата.

Легло диван е популярен вариант, който служи за легло за гости. При тях размерът най-често е около 20-21 см, на разстояние от земята, което ги прави малко по-високи от платформата на самото легло. Тези тип не е най-удачния за хора с по-дълги крака и може да се наложи да се навеждат леко.

Антично легло

По-старите легла или антични легла са по-високи от земята и са достигали близо до 36 см. Въпреки, че тези легла създавали много пространство за съхранение под тях самите, ако сте дребнички, или в напреднала възраст или страдате от проблеми с кръст или коленете могат да се сторят премеждие всеки път на лягане и ставане.