Как се фиксират пружините на гаражните врати?

Искате вашите врати на гаража да работят леко и безотказно, без натоварване на двигателя и без трясък при затварянето? За да постигнете това вие трябва да балансирате правилно пружините им и да ги поставите под точното напрежение. Когато вратите са нови те със сигурност са били балансирани от специалистите, които са ги монтирали, но след година постоянно използване е нужно да се направи тест и ако се налага донатягане. Как се прави това?

 1. Изключете двигателят и освободете вратата от закопчаването към шината (чрез издърпване на въженцето). Вратата трябва да бъде  гаражни врати

  отворена до ниво, при което пружините и са в пълен покой и са без напрежение.

 2. За да регулирате пружините фиксирайте вратата

 3. Ако релсите са изместени или некоординирани ги поправете. Разхлабете коларските болтове, които придържат дъгата между вертикалната и хоризонталната релса, както и този на фиксиращата скоба в средата на хоризонталната. Регулирайте релсите и след това стегнете добре крепежите.

 4. Почистете релсите добре с помощта на четка. Те не трябва да бъдат мазни, защото по този начин много лесно по тях се натрупва прах и песъчинки, които силно затрудняват движението на вратите. В случай, че разполагате с обезмаслител е добре да ги напръскате с него, да изчакате известно време да подейства и след това да го почистите с парцал или кърпа.

 5. Почистете и смажете ролките и пантите на вратата

 6. Престъпете към същинската работа по регулиране на пружините. Те трябва да са фиксирани с винтове, които се намират в долната част на пружините в близост до основата на вертикалните релси. Развийте ги внимателно, като още веднъж подчертавам, че пружините трябва да не са поставени под никакво напрежение. За развиването на винтовете използвайте винтоверт или отвертка с шестоъгълен камък №10.

 7. В най-долната част на пружините ще видите кукички, с помощта на които те са прихванати за стълбовидна планка. Откачете кукичката и я закачете с една дупка по-надолу, като по този начин тя ще бъде по-стегната. Преместете и другата пружина със същата стъпка.

 8. Фиксирайте пружините отново с помощта на винтовете.

 9. Тествайте вратата ръчно. Ако видите, че пружините не са достатъчно стегнати за да балансират вратата около нивото на гърдите, повторете стъпка 6,7 и 8, като преместите кукичките с още една стъпка надолу.