Как домът ни да изглежда по-просторен

Едва ли има някой, който в даден момент да не е искал повече пространство в къщи. Всички си мечтаем за голяма къща, с огромни стаи, просторна кухня и спалня с огромен гардероб. А защо не и библиотека, зимна градина и високи тавани? Дори в действителност живота в такъв дворец да не е това, което си представяме, не пречи да си мечтаем, нали?

Разбира се много лесно е само да си мислим какво бихме направили, ако имахме повече място, отколкото да предприемем нещо. Един основен ремонт, който да вдигне таваните и да разшири стаите със сигурност струва хиляди левове, а понякога просто се налага по-голямо жилище. Това може да е непосилно за обикновения човек, но все пак има някои неща, които можете да направите, за да изглежда дома ви по-голям, отколкото е в действителност. По този начин ще се чувствате по-свободни и ще имате илюзията за свежест и простор. Как може да стане това?

Повече светлина

Стаите, в които влиза повече слънчева светлина, по правило изглеждат по-просторни. Светлината може да е и в самите цветове на стаята – стените, килима, декоративните елементи. С по-светли цветове и повече естествена светлина, стаята веднага ще се „разшири”.

Огледални повърхности

Огледалните повърхности в стаята действат по същия начин и правят пространството да изглежда по-просторно. Често се използват огледала, за да се получи този ефект и макар да е малко драстичен, този метод със сигурност действа. Можете да използвате още стъклени елементи, плочки и светло дърво.

Подменете мебелите

Макар мебелите да заемат по-голямата част от стаята, те все пак играят важна роля в интериора. Изкарайте всички мебели от стаята и след това огледайте добре къде помещението дали ще ви се струва по-голямо или по-малко. Обикновено се оказва, че изглежда по-тясно, отколкото е било преди.

Разбира се това не означава да натъпчете възможно най-много мебели. Трябва да постигнете оптимален баланс между мястото, с което разполагате и мебелите. Добра идея е да заложите на по-специалните мебели, които са изчистени и се сливат с интериора на стаята.

По-модерен стил

Ако предметите в стаята изглеждат много големи, те ще направят помещението да изглежда по-малко. Ако имате огромен диван, той ще повлияе на възприятието ви като цяло. По-малките мебели с модерен дизайн са по-подходящият избор за малкия дом.