Пианото в Интернет епохата

Темата за пианото и неговото присъствие в онлайн средата е важна поради няколко фактора. Пианото е труден инструмент за усвояване и офлайн уроците, тоест класическото образование уморява начинаещите млади музиканти и скоро те се уморяват.

 

От друга страна има музиканти пианисти, които пускат клипчета в мрежата, на които сякаш не изглежда много трудно всичко това, което създава след това нереални очаквания при младите пианисти.

Нека да започнем с мисълта, че пианото е един от най-впечатляващите и елегантни музикални инструменти. За бъде такова изпод ръцете на младия музикант, той трябва да положи достатъчно много усилия в началото, а след това да стане пълнокръвен изпълнител. Дори да не стане пианист, то научаването свирене на пиано е ключов момент, който отваря врати за музикална кариера.

Защо намесихме темата за пианото в Интернет епохата? Съвсем естествено заради платформите, които получиха много музиканти показват своите умения онлайн. Това има много положителни страни, но и отрицателни такива. Положителното се свърза с това, че изцяло офлайн, обучението по пиано е скучно и трудоемко. Когато обаче музикантите виждат как техни връстници или големи музиканти им предлагат музикално съдържание онлайн, това по някакъв начин ги вдъхновява да продължат.

Колкото до уроците онлайн, те са нож с две остриета. От една страна ако попаднете на добър учител може да се научите на основите много по-бързо. Няма гаранция обаче, че ще се сработите лесно с учителя си онлайн. Много по-често директният контакт между учител и ученик е важен за развитието на музиканта.

Съветът е всеки млад пианист да използва мрежата да се вдъхновява и да научава нови неща от там, но да не се отдалечава от плана, който му е заложил неговия учител. Конкретно пианото е сред тези инструменти, които не са за препоръчване да се учите сами. Трябва да имате подкрепата на родителите си, да имате сериозно отношение към образователния процес и да използвате разумно онлайн ресурсите. Последните ще обогатят свиренето и кръгозора на всеки млад музикант, а първите две ще са пътят към същественото музикално развитие.