Зимни шапки като работно облекло

Знаете ли че, повечето топлина „бяга” от тялото през главата. Тоест ако използвате правилните зимни шапки за работа , ще бъдете много по-предпазени от здравословни проблеми, които може да дойда следствие на незащитено тяло навън в студа. Има разлика обаче между обикновените зимни шапки и тези, които се ползват за работа.

Да, материалите от които се правят зимните шапки може да са едни и същи, но при работните модели е вложено много повече старание и технология, за да се постигне максимален предпазен ефект. Обикновено материалите за направа са: памук, пан, различни типове вълна, различни синтетични материи, промазан плат и други. Като при всички се търси плетка, която осигурява много добра защита от студа.   При някои модели има дори специално подсилване за ушите, което идва като допълнителна защита.

Трябва да избирате шапките за зимата според студа, на който следва да сте изложени. Колко по-студено е, толкова по-качествена шапка трябва да търсите. В смисъла на това, че всяка шапка има своя характеристика, за която трябва да прочетете предварително.

Позовявайте се и на опита си. Ако например преди сте ползвали вълнена шапка, но самата материя е дразнила главата ви, то този път може да изберете отново вълнена, но по щадяща като повърхност, например меринос вълна. Ватираните шапки също могат да предоставят необходимата защита за главата и ушите, но отново трябва да прочетете повече за техните характеристики, за да изберете правилната за вас.

Каквото и шапка да изберете винаги на работното място има сигнал ВНИМАНИЕ. Когато работите през зимата и сте изложени на много студено време, то трябва да спазвате всички правила за безопасност. В смисъла на това, че колкото и качествена зимна шапка да имате, ако сте прекалили с излагането на студа, тя няма да може да ви предпази. Затова шапката е само част от защитните мерки, които трябва да вземете при студено време. Спазвайте работния график и план, и всичко ще бъде наред.

Източник: Работни Облекла БГ