Синтетичните материи и модата

Често купуваме дрехи, без да поглеждаме от какви материи са направени. Това е важно за хората, които имат алергии и не само за тях. Днес ще изясним някои от най-използванитесинтетични материи за изработка на дрехи.

Полиестерът е широко разпространен. Това е вид синтетична материя, която се пере на ниски градуси в пералнята, глади се добре, съхне бързо и се мачка малко. Подобен е на вълната и памука. Доста дрехи по магазините са направени изцяло от него или като смесица с друг плат например.

 

Еластанът е много издръжлива материя. Той е синтетична нишка, която не се прегъва и трудно се деформира. При използването му за облекло не се препоръчва сушене в сушилня.

Акрилът е често използван синтетичен плат. Той е алтернативен на кашмира. Много мек на допир, запазва топлината през студени дни. Често го сравняват и с вълната. За него трябва да знаете, че се пере на 40 градуса.

Полиамидът се поддържа лесно, пере се на ниски градуси, но не се среща много за изработката на дрехи.

От шифон се изработват предимно рокли и поли, също и туники и ризи. Той представлява усукани нишки, които са разпределени рехаво, за да може платът да бъде прозрачен. Това е лека и фина материя и трудно се  подава на обработка.

Вискозата е най-често срещана при летните дрехи. Тя има свойство да пропуска топлината. Предпазва кожата от изпотяване в горещите дни. Поддържа се лесно. Изградена от влакна, добивани от дървесна целулоза.

Дрехите се изработват от различни материи в зависимост от сезона, за който са предназначени. Съобразявайте се с това, когато избирате рокли, поли, ризи. Често текстилните компании правят микс от памук и полиестер да кажем и се получават по-добри резултати. Да не забравяме и финансовата част, тъй като естествените материи са доста по-скъпи.

Източник: http://www.kaymu.bg/