Зоопортал- произход на йоркширския териер

Искате да си вземете кученце, но не сте решили какво да бъде то. Живеете в апартамент и не разполагате с много пространство. В такъв случай, най-подходящо за вас е кученце от дребните породи. Известен български зоопортал разказва за произхода на йоркширския териер- верен приятел с горещо сърце в нежно и малко телце.

Смята се, че породата е създадена в графство Йоркшир в Англия през средата на 1800г. и първоначално кученцата са били отглеждани за улов на плъхове. Скоро те станали популярни покрай провеждането на изложби и впоследствие са правили компания на богатите дами в Англия и Америка. Много породи са участвали в създаването на йоркширския териер: Waterside териер, Clydesdale териер, Пейсли териер, Черно и Тан английски териер, както и може би малтийски и Skye териер.

Предлаганият стандартен ръст за мъжки и женски е височина до 30 см и тегло до 3кг.

Козината на кученцата от тази порода не причинява алергии.

Йоркитата са едни от най-известните кучета компаньони в света. Техни отличителни черти са смелост, упоритост и борбен темперамент. Първоначално са подозрителни към гостите, но бързо се сприятеляват и са много любопитни. Могат да бъдат отлични пазачи, въпреки малкия си размер.

Всеизвестно е, че йоркширските териери са интелигентни. Те обаче рядко се спогаждат с кучета от други породи и понякога могат да бъдат изненадващо агресивни, независимо от малкия си размер. Най-добре е запознаването с други животни да става постепенно.
Радват се на топлото време и ако стане твърде студено, започват да се чувстват некомфортно. Препоръчително е, ако се извеждат на разходка зимата, да бъдат облечени в специални кучешки дрешки.
Обичат развлекателните игри и често закачливо подканват своя стопанин да се впуснат в поредното приключение. Йоркитата притежават високо ниво на енергия , затова е хубаво да се разхождат по няколко пъти на ден.

Йоркширският териер е идеалното куче за собственици на апартамент, семейства с по-големи деца, възрастни хора и страдащите от алергии. Кученцата силно се привързват към стопаните си и са изключително предани.